Home » Over mij

Ik ben Elwin ter Avest, geboren in 1994, opgegroeid in Enschede.. 

Als klein jongetje ben ik begonnen bij de plaatselijke voetbalvereniging. Daar moest ik het volgens mijn trainers vooral hebben van het harde werken. Ik was elke training en wedstrijd bereid om alles te geven en ik ging er altijd voor de volle 100% voor. Op de middelbare school ben ik aanraking gekomen met volleybal. Mijn sportdocent zag talent in mij en zo heb ik voetbal ingeruild voor volleybal. Pauzes en vrije middagen werden gebruikt om extra te trainen en het uitgaansleven ging grotendeels aan mij voorbij. Uiteindelijk heeft het ervoor gezorgd dat we twee keer met een team naar het WK volleybal voor scholieren zijn geweest. 

Studeren was niet mijn ding, ik was altijd bezig met hoe ik fysiek het beste uit mezelf kon halen. Daarbij werd de wens om te werken binnen defensie als militair steeds groter. Na de middelbare school ben ik de militaire vooropleiding Veiligheid en Vakmanschap (VEVA) gaan doen, waardoor ik moest stoppen met volleybal. Ik zat helemaal op mijn plek en niets kon mij tegenhouden om naar de Koninklijke Militaire School (KMS) te gaan. Helaas bleek na 2,5 jaar dat ik een gehoorbeschadiging heb waardoor ik permanent voor alle functies binnen defensie ben afgekeurd. Dit was een enorme klap maar gelukkig heb ik later mijn draai kunnen vinden in de opleiding Sport & Bewegen richting Outdoor instructeur. 

Tijdens de VEVA opleiding kwam de sport Crossfit aan bod. Na een beetje uitproberen van skills zoals een muscle up zag mijn docent mijn potentie en overtuigde mij om mee te doen aan het NK MBO CrossFit, wat 3 maanden later plaats zou vinden. Ik ben direct volle bak gaan met trainen bij CrossFit Twente en won het NK. Uiteindelijk heb ik 4 jaar op rij het NK MBO CrossFit gewonnen en de passie voor CrossFit werd groter en groter.

Doordat ik als outdoor instructeur ging werken in het buitenland kon ik soms weken of maanden niet trainen. Ik vond het geweldig om voor mijn werk dagelijks in de bergen bezig te zijn met de gaafste activiteiten zoals klimmen, raften, canyoning en speleo. Toch bleef ik ook nieuwsgierig naar hoe ver ik met CrossFit zou kunnen komen. Één ding was zeker, ik moest een keuze maken. In 2016 wist ik mij, ondanks dat ik 5 maanden niet of nauwelijks getraind had, te kwalificeren voor de Lowlands Throwdown en uiteindelijk als 17e te eindigen. Ook begon ik meer na te denken over de toekomst. Deze twee factoren hebben er voor gezorgd dat ik besloot om mijn werk als outdoor instructeur op te geven en vol voor CrossFit te gaan. Daarnaast ben ik begonnen met de opleiding Fysiotherapie. 

Het 6 dagen per week, 2 keer per dag trainen volgens een strak schema van Martijn Cristen wierp zijn vruchten af. In 2017 heb ik de Lowlands Throwdown en alle competitiedagen van de Tiglon gewonnen. Vanaf 2018 ben ik mij meer gaan richten op het Europese wedstrijdveld. Helaas betekende dat ook dat de sport niet meer te combineren was met de opleiding tot fysiotherapeut. Ik ben gestopt met de opleiding om alles op alles te kunnen zetten voor mijn ontwikkeling als CrossFit atleet en de top te kunnen bereiken.

Inmiddels probeer ik mee te doen in de Europese top onder begeleiding van coach Facundo Etchecolatz. Uiteindelijk is mijn ultieme doel het kwalificeren voor de CrossFit Games en daar een mooie prestatie neer te zetten. 

Naast het atleet zijn ben ik ook al jaren actief als coach bij verschillende CrossFit boxen. Ik vind het fantastisch om op een losse manier mensen te motiveren om het beste uit hun zelf te halen en mijn kennis en ervaring over te kunnen brengen naar andere atleten. Daarnaast hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen door mensen, jong, oud, sportief en niet sportief, op een leuke en laagdrempelige manier te laten bewegen en fitter te maken. De komende jaren hoop ik mijn ervaring in de outdoor sporten ook toe te kunnen passen binnen activiteiten georganiseerd door mij.